Kirkehøjskole: En lørdag om jødedom - bl.a. om "En sten for Eva"

Kirkehøjskole: En lørdag om jødedom - bl.a. om "En sten for Eva"

Dato og tidspunkt: d. 13.5. 2023 kl. 13:00

https://www.marmorkirken.dk/events-1/kirkehojskole-en-lordag-om-jodedom-sammen-med-garnisons-kirke

 

Tidspunkt

13. maj 10.00

Foregår i Garnisonskirkens menighedshus

...

En lørdag om jødedom fælles med Garnisons Kirke. 

Med Ph.d Sahra Lindeberg, prof.em. Martin Schwarz Lausten samt forfatterne  Lene Hesel og Thomas Harder.

OBS: Kirkehøjskolen foregår i Garnisonskirkens menighedshus

 

PROGRAM:

Kl. 10.00 Kirkehistoriker og professor Martin Schwarz Lausten.

Efter Chr.4.´s tilladelse til jøders bosættelse i Holsten fulgte Chr.5. op for kongerigets vedkommende. I 1684 fik jøderne en vis religionsfrihed. Under stærk modstand fra kirken og andre kredse skabtes et jødisk samfund, og i 1814 blev jøder ligestillet med andre statsborgere. Trods jævne angreb bidrog jøder stærkt til dansk erhvervs og kulturliv, og under den nazistiske antisemitisme vendte stemningen, så jøder modtog hjælp både fra kirken og det øvrige samfund. Foredraget opridser denne historie og ser nærmere på mulige motiver bag både jødehad og jødesympati.

Kl. 12.00

Frokost.

Kl. 13.00

Kordegn og Ph.D Sahra Louise Lindeberg.

Jødedommens møde med moderniteten i Europa. Det traditionelle jødiske samfund og verdensbillede blev udfordret af de politiske forandringer, som fandt sted i kølvandet på oplysningstidens ideer. Ghettoens fald gav mange nye muligheder for de europæiske jøder, men blev også i nogen kredse opfattet som en trussel mod selve jødedommens overlevelse.

Kl. 14.30

Kaffepause.

kl. 15.00

Forfatterne Eva Hesel og Thomas Harder.

En sten for Eva, fortællingen om Eva Salomonsen der 88 år gammel blev deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt fra Bredgade 51. Til minde om hende er der nu lagt en snublesten foran huset i Bredgade.

 

Pris kr. 100 Frokost er inkluderet i prisen. Tilmelding er nødvendig og skal ske til kordegnekontoret på tel.: 33 91 27 06 eller på mail sll@km.dk

lignende indlæg