Foredrag om de tyske flygtninge i Danmark 1945-1949, Kokkedal, 4. maj 2023, kl. 17.00

Foredrag om de tyske flygtninge i Danmark 1945-1949, Kokkedal, 4. maj 2023, kl. 17.00

Dato og tidspunkt: d. 4.5. 2023 kl. 17:00

I slutningen af 2. verdenskrig flygtede millioner af tyskere fra de sovjetiske troppers fremmarch. 250.000 af dem endte i Danmark. Dermed endte de danske myndigheder i et dilemma. På den ene side var man forpligtet til at hjælpe, men på den anden side blev de mange tyskere associeret med det forhadte nazi-tyskland.

Med udgangspunkt i myndighedernes arkivalier og beretninger fra de tyske flygtninge giver Thomas Harder i bogen ’De uønskede – De tyske flygtninge i Danmark 1945-1949’ en grundig beskrivelse af forløbet, som han i foredraget vil dykke ned i. I Fredensborg Kommune modtog man også et par tusinde flygtninge, som blandt andet blev indlogeret på Jernbanehotellet i Fredensborg.

”Vi må aldrig glemme de mørke år under Danmarks Besættelse, og det er vigtigt at huske på, at krigen ikke stoppede med befrielsen 4. maj. Der var et langt efterspil, som strakte sig i mange år derefter. En krig har vidtrækkende konsekvenser, der rækker langt ud over grænserne for de lande, der er involveret. Det mærker vi også i Danmark med den ulykkelige situation i Ukraine”, siger formand for Kulturudvalget Ulla Hardy-Hansen, og fortsætter:

”I løbet af det sidste år har vi igen modtaget flygtninge i Danmark og i Fredensborg Kommune. Livet på flugt er forbundet med stor usikkerhed. Man rives op fra de vante rammer, det man kender, dem man kender. Alt splittes op, og man skal pludselig finde sig til rette i et nyt land, i en ny kultur, uden at vide om og hvornår man kan vende hjem igen – og hvad man vender hjem til. Derfor er det vigtigt, at vi som værtsland for flygtninge gør os tanker om, hvordan vi modtager folk i nød”.

Før og efter foredraget vil der være fællessang ved Fredensborg Musikskole.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne. Dog er der et begrænset antal billetter, som kan bookes på www.oplevfredensborg.dk/nyheder/4-maj-arrangement

Billetterne fordeles efter først-til-mølle princippet.

Foredraget afholdes i Egedal Byens Hus, Egedalsvej 2, 2980 Kokkedal torsdag den 4. maj kl. 17-19. Der serveres en let anretning.

Læs mere og bestil gratis billetter på www.oplevfredensborg.dk/nyheder/4-maj-arrangement

Ved spørgsmål til arrangementet kontakt Center for Kultur og Sundhed på kultur@fredensborg.dk.

lignende indlæg