Seminar om danske frivillige i fremmed krigstjeneste

Seminar om danske frivillige i fremmed krigstjeneste

Data ed ora: d. 23.11. 2023 kl. 15:15

https://saxo.ku.dk/kalender/2023/under-fremmed-flag/

Militærhistorisk netværk inviterer til seminar i samarbejde med Saxo-instituttet.

De moralske og juridiske dilemmaer omkring danske frivillige i fremmed krigstjeneste er et tilbagevendende tema i den politiske debat. Senest har vi igen diskuteret stridsemnet i forbindelse med danskere, der har meldt sig til krigstjeneste i Ukraine og for Islamisk Stat. Seminaret giver historisk kontekst og perspektiv til debatten ved at diskutere og sammenligne forskelligartede historiske erfaringer.

Ved seminaret vil 3 eksperter diskutere de frivilliges motiver, samfundets politiske, moralske og juridiske reaktioner og krigsdeltagelsens konsekvenser:

Historiker og professor Morten Heiberg (Københavns Universitet) er ekspert i den spanske borgerkrig og leder af forskningsprojektet ”Foreign Fighters: Past, present and future”. 

Forfatter Thomas Harder, der har skrevet en række bøger om danske frivillige under Anden Verdenskrig, bl.a. om dansk officer i britisk tjeneste Anders Lassen; munken og partisanen Arndt “Paolo il Danese” Lauritzen, og søskendeparret Henrik og Ellen Karsten, der tillige gjorde tjeneste i de britiske styrker (i bogen Kæreste Kek).

Lektor Claus Bundgård Christensen (Roskilde Universitet) gør status over hans mangeårige udforskning af de danske Østfrontsfrivillige, der trådte i tysk krigstjeneste under Anden Verdenskrig.

Deres oplæg vil blive efterfulgt af en fælles paneldebat.

I pausen vil det være muligt at købe kaffe mv. i cafe Hava Java i Bygning 23.

 

post simili